Folkets vante

Folkets vante

Kungar och industriutveckling är kanske det första man tänker på när det kommer till historia, hur landet har utvecklats till vad det är idag, vilka beslut som påverkat att samhället ser ut som det gör idag. Revolutioner och utvecklingar har format samhället och gjort det till vad det är idag, men det finns väldigt många saker som kännetecknar landet när det kommer till både mat och prylar. Kanelbullar och köttbullar ligger förmodligen i toppen för den mat som är som mest känt tillsammans med den svenska kaviarn, dessutom finns det en del prylar som har blivit ett kännetecken.

En efterfrågan att möta

Det som började som en stor arbetsvante, stickad för att enkelt kunna glida på och av händerna om man skulle fastna i tillexempel tömmar. Dessa vantar stickades utan någon tydlig höger eller vänster sida, detta för att enkelt kunna byta ut den om den ena gick sönder. Namnet Lovvika kommer från en ort i Tornedalen som ligger 10 mil norr om polcirkeln, denna ort har anor från 1600-talet och här var det under vinterhalvåret vanligt att kvinnorna i Lovvika tog tillvara på den fina sommarullen genom att spinna och sticka vantar som de sedan sålde till folk i trakten. En av dessa kvinnor var Erika Aittamaa, en skogsarbetarhustru med 8 barn som ville bidra till kassan i stugan då det stod fattigt till, barnen växte och förtjänsterna var dåliga. Hon brukade sticka vantar till de rika i byn och en dag kom efterfrågan på lite tjockare vantar som var slitstarka. Detta gjorde att hon spann ett garn som enligt henne själv skulle stoppa i flera vintrar, beställaren var dock inte nöjd och hon fick göra om detta.

En lättsåld produkt

Efter många försök så kom hon tillslut fram till ett par vantar som snabbt blev efterfrågade, de bönder som körde lass från Haparandra var speciellt förtjusta i dem så de både höll värme och höll länge. Fler och fler beställningar kom in från både Tornedalen och lapparna, vid det laget hade hon börjat dekorera dem med färgglatt garn, detta var en stor anledning till att lapparna gillade dem. Efterfrågan på vantarna resulterade i att hon blev tvungen att sticka vantar året om istället för bara under vinterhalvåret, men detta var inget problem eftersom hushållet nu inte var lika fattigt som innan och man hade råd att försörja de 8 barnen.

Favorit än idag

Verksamheten växte sig större och tillslut orkade inte Erika Aitamaa sköta det hela själv längre, hon fick lära upp andra att spinna garnet och sticka de aldrig så populära vantarna. Patent var nästan ett måste på produkten och detta fick hon hjälp med att söka, men det kostade 30 kronor att hämta ut brevet och det var inga pengar hon hade. Trots att man samlade ihop pengar till detta var hon för stolt för att ta emot dem, detta är en av anledningarna till att lovvikavanten blev ett kulturellt allmängods som många spinnerier kunnat marknadsföra. Än idag finns lovvikavanten kvar på marknaden, företaget Lovvikavanten AB är de som tog patent på märket Äkta Lovvikavantemen det finns i en uppsjö av olika varianter. Denna typ av vante är minst lika uppskattad idag som den var då, det är det självklara valet för den som fryser om händerna. Till och med den kända sökmotorn Google har uppmärksammat detta genom att göra en filmsnutt som handlar om Erika Aittamaa och hennes älskade Lovvikavante. Idag är detta plagg lika lätt att få tag på som mat och underhållning, hos tillexempel CDON kan man köpa dessa vantar som värmer frusna fingrar.

Bästa alternativet för tekniken

Även om vintrarna idag inte alltid är lika kalla som de var då så biter kylan lätt in i fingrarna, och idag är det nästan viktigare att ha något som snabbt värmer våra fingrar i kylan. Samhället har blivit beroende av en bärbar teknik som säger att fingrarna är det bästa redskapet för att navigera sig runt. Utan knappar på tekniken är det svårt att använda vantar som man kan använda för att skriva eller spela på telefon när man är på resande fot, idag har de allra flesta touchskärmar som innebär att det måste finnas varma fingrar för att telefon eller surfplatta ska känna av det. Visst kan man köpa speciella touchvantar hos tillexempel teknikmagasinet, men dessa håller sällan värmen när det är som allra kallast ute. Bättre är det då att ta på sig ett par sköna lovvikavantar så fingrarna är varma och redo för en omgång Angry Birds, lite snygga selfies på Instagram eller en match mot kompisarna hos Pokerstars Casino. För spelade är nästan ett måste idag, det är inte många som inte har någon form av underhållning med sig på väg till eller från jobbet, på semestern eller hemma i sängen innan man ska sova. Lovvikavanten är helt klart en av de bästa värmekällor för den som lätt får kalla fingrar, med hjälp av dem har man varma fingrar som är redo för dagens teknik även i den kallaste vinter.

Relaterade inlägg