Om asagudar

Om asagudar

Asaguden Balder är en avkomma efter Frigg och Oden. Balder fick benämningen ”den gode”. Han var även vis och vacker. Var därför mycket omtyckt av alla de andra och inget kunde gå galet om Balder var med. När Balder fick obehagliga mardrömmar om att han blev mördad så blev de andra asagudarna rädda för att det skulle bli så. Och så blev det också till slut. Han blir mördad av en pil från Loke. Men han kommer dock tillbaka från dödsriket efter Ragnarök.

Med sig har han sin bror Höder. Tillsammans ska de så styra den nya världen. Oden, Balders far, är den största av asarna. Man ser honom ridande på den åttafotade hästen Sleipner. Av Oden har vi fått namnet onsdag. Oden är både vishetens och magins gud men också dödens och krigets gud. Gudinnan Frigg var hans andra maka och de hade en son till förutom Balder och Höder.Hans namn var Hermod. Han fick även en son med sin första fru. Den sonen fick namnet Tor. För att få dricka ur Mimers brunn som var vishetens källa, offrade Oden sitt ena öga. Man säger också att det var Oden som uppfann runalfabetet. Loke som mördade Odens son Balder, var egentligen ingen gud utan en jätte. Men fick ändå bo i Asgård tillsammans med gudarna. Hans fick tre barn tillsammans med jättekvinnan Angerboda. Alla tre blev några ohyggliga varelser som alla var rädda för. Loke hade även två andra söner tillsammans med Sigyn som hette Vale och Narfe. Asagudarna såg till att Vale förvandlades till en varg och slet Narfes i bitar. Detta var ett straff för Lokes alla hemska påhitt. Loke själv smidde planer ständigt och jämt och drog inte alltid jämt med gudarna. Det var han som förvandlade sig till ett sto och föder då Odens häst Sleipner. När han lyckats mörda Balder så får de nog av honom och spänner fast honom i en grotta. Vid Ragnarök lyckades han slita sig loss och kämpade då på jättarnas sida istället för på gudarnas i den strid som följde.

Den kraftfullaste

Tor, Odens son, var den kraftfullaste av alla asagudar. Hans ögonbryn och ögon var röda och så var även hans skägg och hår. Tor var den som hade kontroll över vädret. Han var också mer rättfram och slagfärdig än sin fader Oden. Oftast tänkte man på åskan men det var även regnet han styrde över. När Tor slogs mot jättarna dånade det i himlen när Tor kom åkande med sin vagn. Vagnen drogs utav getterna Tanngrisner och Tanngnjost. Varje gång det blixtrade var det Tor som slog med sin hammare Mjölner. Tor var människans beskyddare mot jättar. Han fick två barn med sin fru Siv. En dotter vid namn Trud och en son som hette Mode. Tor hade även en son tillsammans med jättinnan Järnsaxa. Namnet torsdag kommer också från Tor.

Gudarnas hem

Den som vaktade bron som ledde till gudarnas hem Asgård, hette Heimdall. Han hade en otrolig hörsel och kunde höra gräset växa. Idun hon såg till så att asagudarna fick frukt. Närmare bestämt magiska äpplen som gjorde så att gudarna inte blev gamla.

Relaterade inlägg